Pastato Muitinės ir V. Kuzmos gatvių kampe architektūriniai tyrimai

Adresas: Kauno m. sav., Kauno m., Muitinės g. 2

Natūros tyrimų[1] duomenys šio pastato atsiradimą tiesiogiai sieja su XVI a., tačiau labai didelis pirmojo statybos laikotarpio mūro susidėvėjimas, radikalios rekonstrukcijos ir visiškas istorinių duomenų nebuvimas šio pastato gyvenimo raidą daro sunkiai įskaitomą.

Architektūrinių žvalgybinių tyrimų metu, atlikus zondavimus pirmo ir antro aukšto išorinių sienų vidinėse pusėse, pavyko nustatyti, kad pastatas buvo dviejų aukštų, kurių pirmasis buvo gerokai žemesnis už dabartinį. Pastato dydis plane – apie 7,8 m pločio ir  26,5 m ilgio. Rytinė pirmo aukšto siena buvo be langų. Antrajame aukšte rasti trijų maždaug 2,5 m aukščio langų arba jų nišų pėdsakai. Vienintelė atidengta lango sąrama yra 1 m aukščiau dabartinių antro aukšto langų palangių, o angokraščių apačia – 30 cm aukščiau dabartinių pirmo aukšto langų sąramų. Tai reiškia, kad XVI a. antrojo aukšto erdvė buvo dabartinės pirmojo aukšto perdangos lygyje. Atsižvelgiant į lango padėtį, pirmosios antrojo aukšto grindys galėjo būti daugiau nei 1 m žemiau dabartinių. Muitinės gatvės fasado pirmajame aukšte aiškiai matosi XVI a. durų anga į pirmojo aukšto patalpas ir durų į rūsį anga. Šalia turėjo tilpti langas, tačiau jis greičiausiai buvo išardytas įrenginėjant dabartines duris.

Vakarinė pastato siena pirmajame aukšte jau yra gerokai suardyta ir iš vidinės pusės pastorinta. Antrajame aukšte jos rasti nepavyko, išskyrus trumpą atkarpą prie Muitinės gatvės kartu su stačiakampio, kažkurios rekonstrukcijos metu įrengto, lango pėdsaku. Beje, šios rekonstrukcijos metu visas pastatas arba tik apvadai apie langus buvo nutinkuoti. Atidenginėjant mūrą šiaurės rytų kampe esančioje antrojo aukšto patalpoje ant sienos paviršiaus pasirodė aiškūs buvusio gaisro pėdsakai. Gaisro židinys nuo šios patalpos turėjo būti šiek tiek toliau, nes mūro paviršius išliko sveikas, tik stipriai aprūko. Ši nelaimė gali būti vienu paaiškinimų kodėl statinys išliko itin prastai.

XIX a. pabaigoje pastatas, kaip ir visi kvartale buvę mūriniai statiniai, buvo inkorporuotas į miesto ligoninės struktūrą. Greičiausiai, tuo metu patogumo sumetimais nagrinėjamo pastato aukštų aukštis buvo sulygintas su greta stovinčių ir naujai statomų korpusų aukščiais. Fasaduose iškirsti nauji stačiakampiai langai, visas pastatas nutinkuotas.

Asta Prikockienė, Gintaras Prikockis

 


[1] Prikockis G. Pastatų kompleksas Muitinės g.2, Kaune. Žvalgybiniai architektūriniai tyrimai. 2008-2009.